Etiketa: Tajemství kuchyně. Slovníček napoví! 6

6. kapitola - Gastronomie je svět sám o sobě, dobrým průvodcem v něm by se vám mohl stát slovníček - který je vytvořený z frekventovaných výrazů. Výraz v závorce vám napomůže k správné výslovnosti. Tak, dobrou chuť - a na zdraví.

 

A

After dinner drink (aftr dynr drink) - nápoj podávaný po jídle
A la carte - prodej podle lístků host si sám vybere pokrmy z jídelního lístku (opak jednotného menu pro všechny hosty)
A l´anglaise (alangléz) - po anglicku, anglický servis
Amaro - hořký
Amer - hořký
Aperitiv - nápoj podávaný před jídlem

B

Banket - hostina u slavnostní tabule
Barbecue (bárbikjú) - úprava masa u stolu
Beefsteak (bífstejk) - řez hovězího masa
Before dinner drink (bifór dynr drink) - nápoj podávaný před jídlem
Bianco (bjanko) - bílý
Bien cuit (bje ki) - velmi propečené maso
Bitter (bitr) - hořký
Blanc (blan) - bílý
Blau, bleu (blé) - prudce opečené maso
Blutig (blútyk) - krvavé, krátce opečené maso
Boeuf Stroganov, Beef Stroganov (béf) - minutka z kousků svíčkové
Brunch (branč) - pozdní snídaně
Brut (brit) - suché víno
Buffetier (bifetijé) - předkrmář

C

Cassier (kesijé) - pokladní
Club steak (klab stejk) - minutka z roštěnce s kostí
Coffeebreak (kofíbrejk) - přestávka s občerstvením
Coctail (koktejl) - míšený nápoj
Coctail party (koktejl párty) - společenské setkání
Coté de boeuf (kot d bef) - hovězí kotlet
Couvert (kuvér) - přirážka, prostření pro jednu osobu
Cumberland sauce (kambrlend sos) - studená omáčka ke zvěřině

D

Dash (deš) - střik
Degustace - ochutnávání
Dekantování - přelévání vína do karafy
Demi sec (demisek) - polosuchý, polosladký
Digestiv (dyžestyf) - nápoj po jídle podporující trávení
Dolce (dolče) - sladký
Dry (dráj) - suchý (bez cukru)
Dranžírování - práce s nožem

E

Englisch (engliš) - po anglicku, uvnitř růžové maso
Entrecote double (ántrokót dabl) - dvojitý roštěnec bez kosti
Entremetier (ántremetijé) - předkrmář
Extra dry (extra dráj) - velmi suchý, bez cukru
Extra trocken (extra trokn) - velmi suchý

F

Filet mignon (filé miňon) - malé plátky svíčkové
Filet Steak (filet stejk) - řez ze svíčkové, biftek
Filírování - krájení na plátky
Fines herbes (fenzerb) - bylinková směs
Five o´clock tea (fajfókloktý) - odpolední čaj
Frapování - rychlé ochlazování nápojů

G

Garden party (gádn párty) - zahradní slavnost
Gratinování - prudké zapečení se sýrem
Gurmán - labužník
Gut durch - dobře propečené maso

H

Halb durch - méně propečené maso
Halb roh (halb ró) - krátce opečené maso
Halb trocken (halb trokn) - polosuchý, polosladký
Hors d´oeuvrier (ordevrijé) - předkrmář

CH

Chafing (šefing) - ohřívač na pokrmy
Chateaubriand (šatóbrijá) - dvojitý biftek
Chef de cuisine (šéf d kvizin) - šéfkuchař
Chutney (čatný) - nasládlá studená omáčka

Barbecue si získalo oblibu i u nás
Barbecue si získalo oblibu i u nás
foto: shutterstock.com
 

J

Julien (žilijen) - zelenina na nudličky

K

Keridon - servírovací stolek
Kyveta - tlaková nádoba na sodu

L

Long drink - dlouhý nápoj, přes 10 cl

M

Medium (mídjem) - středně propečený
Medium dry (mídjem dráj) - polosuchý
Medium rare (mídjem rér) - polosyrový, po anglicku
Medium well (mídjem vel) - více propečené maso
Molton - podložka pod ubrus
Mustard (mastrd) - anglická hořčice v prášku

N

Naperon - menší ubrus nebo velký ubrousek
Natur - přírodní, bez cukru

O

Obloha - větší zeleninová příloha
Open bar (oupn bar) - pojízdný, skládací barový pult

P

Patissier (patysijé) - cukrář
Piknik - pohoštění v přírodě
Poissonier (pausonijé) - kuchař připravující ryby

Q

Quick servis (kvik servis) - rychlý servis

R

Rare (rér) - krátce opečený, krvavý
Ravies (ravije) - tvarované skleněné nádobky k servisu předkrmů
Recepce - způsob pohoštění
Red - červený
Restlos durchgebraten - velmi propečené maso
Režon - ohřívací stůl
River party (rivr párty) - výlet po řece, jezeře
Rosa, rose (róza, róze) - růžový
Rosso - červený
Rot - červený
Rouge (rúž) - červený
Rumpsteak (rampstejk) - plátek z roštěnce bez kosti

S

Saignant (seňá) - krátce opečené maso
Saucier (sosijé) - kuchař připravující omáčky
Sec (sek) - suchý
Secco (seko) - suchý
Servírování - podávání pokrmů a nápojů
Shaker (šejkr) - dvou nebo třídílná nádoba na míšení nápojů
Short drink (šot drink) - krátký nápoj, asi do 10 cl
Sommelier (somelijé) - nápojař
Sosír - omáčník
Sweet (svít) - sladký

Čaj o páté známe jako odpolední svačinu
Čaj o páté známe jako odpolední svačinu
foto: shutterstock.com
 

Š

Šámbrování - pozvolné oteplování nápojů

T

Table d´hote (tábl dot) - volný výběr pokrmů za jednotnou cenu
T-bone steak (tébon stejk) - řez z hovězího hřbetu s kostí
Temperování - úprava teploty na danou hodnotu
Tinto (tynto) - červený
Tournedos (turnédo) - svíčkové řezy
Trancheur (tranšér) - specialista na krájení u stolu
Tres sec (tré sek) - velmi suchý
Trocken (trokn) - suchý 
Tumbler (tambler) - sklenice na dlouhé nápoje

U

Underdone (andrdan) - prudce opečené maso, krvavé

V

Very rare (verirér) - prudce opečené maso, krvavé
Very well done (veriveldan) - velmi propečené maso

W

Weiss (vajs) - bílý
Welcome drink (velkám drink) - nápoj na uvítanou
Wel done (veldan) - dobře propečené maso
White (vájt) - bílý

Autor článku