Etiketa: Tajemství kuchyně. Slovníček napoví! 6
6. kapitola - Gastronomie je svět sám o sobě, dobrým průvodcem v něm by se vám mohl stát slovníček - který je vytvořený z frekventovaných výrazů. Výraz v závorce vám napomůže k správné výslovnosti. Tak, dobrou chuť - a na zdraví.
After dinner drink (aftr dynr drink) - nápoj podávaný po jídle Banket - hostina u slavnostní tabule Cassier (kesijé) - pokladní Dash (deš) - střik Englisch (engliš) - po anglicku, uvnitř růžové maso Filet mignon (filé miňon) - malé plátky svíčkové Garden party (gádn párty) - zahradní slavnost Halb durch - méně propečené maso Chafing (šefing) - ohřívač na pokrmy Julien (žilijen) - zelenina na nudličky Keridon - servírovací stolek Long drink - dlouhý nápoj, přes 10 cl Medium (mídjem) - středně propečený Naperon - menší ubrus nebo velký ubrousek Obloha - větší zeleninová příloha Patissier (patysijé) - cukrář Quick servis (kvik servis) - rychlý servis Rare (rér) - krátce opečený, krvavý Saignant (seňá) - krátce opečené maso Šámbrování - pozvolné oteplování nápojů Table d´hote (tábl dot) - volný výběr pokrmů za jednotnou cenu Underdone (andrdan) - prudce opečené maso, krvavé Very rare (verirér) - prudce opečené maso, krvavé Weiss (vajs) - bílýA
A la carte - prodej podle lístků host si sám vybere pokrmy z jídelního lístku (opak jednotného menu pro všechny hosty)
A l´anglaise (alangléz) - po anglicku, anglický servis
Amaro - hořký
Amer - hořký
Aperitiv - nápoj podávaný před jídlemB
Barbecue (bárbikjú) - úprava masa u stolu
Beefsteak (bífstejk) - řez hovězího masa
Before dinner drink (bifór dynr drink) - nápoj podávaný před jídlem
Bianco (bjanko) - bílý
Bien cuit (bje ki) - velmi propečené maso
Bitter (bitr) - hořký
Blanc (blan) - bílý
Blau, bleu (blé) - prudce opečené maso
Blutig (blútyk) - krvavé, krátce opečené maso
Boeuf Stroganov, Beef Stroganov (béf) - minutka z kousků svíčkové
Brunch (branč) - pozdní snídaně
Brut (brit) - suché víno
Buffetier (bifetijé) - předkrmářC
Club steak (klab stejk) - minutka z roštěnce s kostí
Coffeebreak (kofíbrejk) - přestávka s občerstvením
Coctail (koktejl) - míšený nápoj
Coctail party (koktejl párty) - společenské setkání
Coté de boeuf (kot d bef) - hovězí kotlet
Couvert (kuvér) - přirážka, prostření pro jednu osobu
Cumberland sauce (kambrlend sos) - studená omáčka ke zvěřiněD
Degustace - ochutnávání
Dekantování - přelévání vína do karafy
Demi sec (demisek) - polosuchý, polosladký
Digestiv (dyžestyf) - nápoj po jídle podporující trávení
Dolce (dolče) - sladký
Dry (dráj) - suchý (bez cukru)
Dranžírování - práce s nožemE
Entrecote double (ántrokót dabl) - dvojitý roštěnec bez kosti
Entremetier (ántremetijé) - předkrmář
Extra dry (extra dráj) - velmi suchý, bez cukru
Extra trocken (extra trokn) - velmi suchýF
Filet Steak (filet stejk) - řez ze svíčkové, biftek
Filírování - krájení na plátky
Fines herbes (fenzerb) - bylinková směs
Five o´clock tea (fajfókloktý) - odpolední čaj
Frapování - rychlé ochlazování nápojůG
Gratinování - prudké zapečení se sýrem
Gurmán - labužník
Gut durch - dobře propečené masoH
Halb roh (halb ró) - krátce opečené maso
Halb trocken (halb trokn) - polosuchý, polosladký
Hors d´oeuvrier (ordevrijé) - předkrmářCH
Chateaubriand (šatóbrijá) - dvojitý biftek
Chef de cuisine (šéf d kvizin) - šéfkuchař
Chutney (čatný) - nasládlá studená omáčkaJ
K
Kyveta - tlaková nádoba na soduL
M
Medium dry (mídjem dráj) - polosuchý
Medium rare (mídjem rér) - polosyrový, po anglicku
Medium well (mídjem vel) - více propečené maso
Molton - podložka pod ubrus
Mustard (mastrd) - anglická hořčice v práškuN
Natur - přírodní, bez cukruO
Open bar (oupn bar) - pojízdný, skládací barový pultP
Piknik - pohoštění v přírodě
Poissonier (pausonijé) - kuchař připravující rybyQ
R
Ravies (ravije) - tvarované skleněné nádobky k servisu předkrmů
Recepce - způsob pohoštění
Red - červený
Restlos durchgebraten - velmi propečené maso
Režon - ohřívací stůl
River party (rivr párty) - výlet po řece, jezeře
Rosa, rose (róza, róze) - růžový
Rosso - červený
Rot - červený
Rouge (rúž) - červený
Rumpsteak (rampstejk) - plátek z roštěnce bez kostiS
Saucier (sosijé) - kuchař připravující omáčky
Sec (sek) - suchý
Secco (seko) - suchý
Servírování - podávání pokrmů a nápojů
Shaker (šejkr) - dvou nebo třídílná nádoba na míšení nápojů
Short drink (šot drink) - krátký nápoj, asi do 10 cl
Sommelier (somelijé) - nápojař
Sosír - omáčník
Sweet (svít) - sladkýŠ
T
T-bone steak (tébon stejk) - řez z hovězího hřbetu s kostí
Temperování - úprava teploty na danou hodnotu
Tinto (tynto) - červený
Tournedos (turnédo) - svíčkové řezy
Trancheur (tranšér) - specialista na krájení u stolu
Tres sec (tré sek) - velmi suchý
Trocken (trokn) - suchý
Tumbler (tambler) - sklenice na dlouhé nápojeU
V
Very well done (veriveldan) - velmi propečené masoW
Welcome drink (velkám drink) - nápoj na uvítanou
Wel done (veldan) - dobře propečené maso
White (vájt) - bílýAutor článku