Etiketa: Koktejl není banket, 3
3. kapitola - Kdosi prohlásil, že společnost je zábavná hra, která se prolíná celým životem. Všechny společenské podniky mají svá závazná psaná i nepsaná pravidla. Proto jim patří další, třetí díl našeho Průvodce. Hned na začátku je třeba říct, že nejčastějším podnikem ze všech je recepce - kde si hosté nabírají jídlo sami. Největší slavnost z nich je banket, servírovaný číšníky.
Po stanovení data, místa konání a výběru zvaných se hostitel rozhoduje o způsobu pozvání - to je buď ústní, nebo písemné. Výběr hostí nevypadá dost možná složitě, ale měla by se mu vždy věnovat velká pozornost. Pozvání se zasílá na tištěných kartičkách na kvalitním papíře (formát pohlednice). Na společenskou akci se zve jen konkrétní okruh adresátů, a to nejméně s desetidenním předstihem. Na písemnou pozvánku se odpovídá písemně nebo telefonicky. Ústní pozvání se dává také s desetidenním předstihem, i tady se host informuje o tom, zda je vítán sám, nebo s doprovodem. Společenská akce při významné události, s velkou hostinou s tabulí. Nedílnou součástí tabule jsou jmenovky, malé obdélníkové kartičky se jmény hostů, na jmenovku patří pouze jméno a příjmení, akademický titul není třeba. Hosty, usazené někdy také kolem kulatých stolů, obsluhují číšníci. Naše průvodkyně se u banketu ještě zastavuje: „U diplomatů a hlav států je potřeba uvést před jménem J. E. (Jeho Excelence). Banket je nejslavnostnější forma stolování, proto se používá též o svatbách. Jídlo o několika chodech je servírováno výhradně číšníky." Jde o akci, která se odehrává většinou na zahradě, nejčastěji po večeři v hlavní roli se stejnojmenným nápojem. Ten může být i nealkoholický - takže vhodný i pro děti - a jejich malé velké slavnosti. Dospělí si mohou dopřát víno, pozor ale, do nejrůznějších ovocných bowlí jej naléváme až před hosty. Slavnost v čase oběda nebo večeře, s méně formálním rázem, bez zasedacího pořádku. Hosté se sami obsluhují u bufetových stolků, kde jsou připravena studená i teplá jídla. „Velmi se podobá rautu nebo recepci - s tím rozdílem, že zde jsou k dispozici stoly a židle," vysvětluje Lucie Pilipová. Koná se odpoledne, nejčastěji od 16 či 17 hodin. Účastní se ho většinou pouze dámy, trvá hodinu až dvě, obsluhuje buď personál, nebo čaj nalévá paní domu. Při čaji o páté by se měl používat kvalitní čajový a kávový servis a barevné prostírání. Tradice je doposud živá ve Velké Británii.
Společenský podnik, který se může konat kdekoliv a kdykoliv. Pořádá se například při státních svátcích, trvá od 20 minut do hodiny, je pouze pro zvané. V poslední době se číše vína stává oblíbeným společenským podnikem pro množství různých příležitostí: vernisáž výstavy, tisková konference nebo křest knihy. Delší odpolední společnost. Začíná kolem čtvrté nebo páté, končí před sedmou, bývá vyhrazený pro dámy. Podnik menšího významu - umožňuje seznámení a navázání nových kontaktů. Hosté přicházejí bez partnerů, koná se obvykle mezi 17 a 18.30 - bývá tedy kratší než recepce. Host by měl setrvat nejméně dvacet minut, hosté přicházejí a odcházejí po celou dobu konání akce. „Akce se odehrává vestoje, podává se většinou šampaňské nebo sekt, víno a další nápoje a kanapky (z fr. canapés - malé chuťovky)," upřesňuje charakter podniku naše průvodkyně etiketou. Zahrnuje dopolední hudební, taneční nebo literární představení, začíná obvykle mezi desátou a jedenáctou hodinou - mělo by trvat maximálně 90 minut. Volíme „lepší" oblečení, pro hostitelku koupíme květiny, pro hostitele láhev vína. V roli hostitelů slavnostně prostřeme. Na obě akce nelze zvát jen ústně nebo telefonicky, nezbytné je formální pozvání. V obou případech sedí hosté podle předem stanoveného zasedacího pořádku. A oblečení? Vycházejte z předpokladu, že oběd je méně formální než večeře. Nechoďte na setkání příliš brzy, ale ani s velkým zpožděním! Slavnost, spojená s občerstvením v přírodě, pro sezvanou společnost. Stoluje se na prostřeném ubruse přímo na zemi, vsedě nebo pololeže. I v přírodě je nutno dbát na hygienu. Společný název zahrnující nejrůznější akce, od party snídaňové přes sekt-party, až k mejdanu, party s obědem, večerní gril-party. K naznačené škále patří charakter občerstvení, i v oblečení se objevuje jistá uvolněnost. Obdoba recepce, tento název se nepoužívá v diplomatických kruzích. Velmi běžná forma společenské akce, která se vyznačuje těmito rozdíly: V diplomatické a společenské oblasti se jedná o nejčastější společenskou akci, konají se výjimečně dopoledne, častěji v poledne a večer. Recepce se pořádají při výjimečných slavnostních příležitostech (státní svátek s oceněními nebo významná návštěva, zahájení či ukončení veletrhu, dalšího ročníku hudebního festivalu, předání čestného doktorátu na univerzitní půdě atd.). Akce má svůj organizační řád - po zahájení následují projevy, přípitky a pak přichází slavnostní zakončení. „Na recepci se nemusíte dostavit přesně," přidává ze zkušeností Lucie Pilipová: „Odehrává se vestoje, abychom měli co největší prostor pro seznamování a společenskou konverzaci." Kratší či delší trasy, které mají jako program odpolední či večerní slavnost pro sezvanou společnost. Při hudbě se tančí, pořádá se ohňostroj, loď je slavnostně osvětlená. Má jasný, i když nepsaný řád: ten, kdo zve, platí. Navrhuje také místo setkání (restauraci). Hlavním účelem pracovního oběda je upevnění vzájemné důvěry mezi obchodními partnery. Spojíme tak příjemné s užitečným. Pracovní snídaně je velmi vhodná forma pro krátká pracovní jednání. Brunch je spojení snídaně s lehkým obědem, začíná kolem půl jedenácté a servíruje se i šampaňské. Akce, konaná od půlnoci do dvou hodin, následuje po předchozí společenské party. Součástí výše uvedených podniků bývá obvykle Buffet-dinner. Velmi oblíbená během letních měsíců, koná se odpoledne nebo večer. Velkou roli hraje při celé společnosti exteriér zahrady, průběh akce je totožný s recepcí nebo koktejlem. Další slavnostní společenské příležitosti: plesy, Repre, Gala ples, Silvestr, hody - dožínky a poslední leč. Mimo tyto podniky zůstává ještě široká škála rodinných událostí. Společný název zahrnující nejrůznější akce, od party snídaňové přes sekt-party, až k mejdanu, party s obědem, večerní gril-party. K naznačené škále patří charakter občerstvení, i v oblečení se objevuje jistá uvolněnost. Obdoba recepce, tento název se nepoužívá v diplomatických kruzích. Velmi běžná forma společenské akce, která se vyznačuje těmito rozdíly: V diplomatické a společenské oblasti se jedná o nejčastější společenskou akci, konají se výjimečně dopoledne, častěji v poledne a večer. Recepce se pořádají při výjimečných slavnostních příležitostech (státní svátek s oceněními nebo významná návštěva, zahájení či ukončení veletrhu, dalšího ročníku hudebního festivalu, předání čestného doktorátu na univerzitní půdě atd.). Akce má svůj organizační řád - po zahájení následují projevy, přípitky a pak přichází slavnostní zakončení. „Na recepci se nemusíte dostavit přesně," přidává ze zkušeností Lucie Pilipová: „Odehrává se vestoje, abychom měli co největší prostor pro seznamování a společenskou konverzaci." Kratší či delší trasy, které mají jako program odpolední či večerní slavnost pro sezvanou společnost. Při hudbě se tančí, pořádá se ohňostroj, loď je slavnostně osvětlená. Má jasný, i když nepsaný řád: ten, kdo zve, platí. Navrhuje také místo setkání (restauraci). Hlavním účelem pracovního oběda je upevnění vzájemné důvěry mezi obchodními partnery. Spojíme tak příjemné s užitečným. Pracovní snídaně je velmi vhodná forma pro krátká pracovní jednání. Brunch je spojení snídaně s lehkým obědem, začíná kolem půl jedenácté a servíruje se i šampaňské. Akce, konaná od půlnoci do dvou hodin, následuje po předchozí společenské party. Součástí výše uvedených podniků bývá obvykle Buffet-dinner. Velmi oblíbená během letních měsíců, koná se odpoledne nebo večer. Velkou roli hraje při celé společnosti exteriér zahrady, průběh akce je totožný s recepcí nebo koktejlem. Další slavnostní společenské příležitosti: plesy, Repre, Gala ples, Silvestr, hody - dožínky a poslední leč. Mimo tyto podniky zůstává ještě široká škála rodinných událostí. Společný název zahrnující nejrůznější akce, od party snídaňové přes sekt-party, až k mejdanu, party s obědem, večerní gril-party. K naznačené škále patří charakter občerstvení, i v oblečení se objevuje jistá uvolněnost. Obdoba recepce, tento název se nepoužívá v diplomatických kruzích. Velmi běžná forma společenské akce, která se vyznačuje těmito rozdíly: V diplomatické a společenské oblasti se jedná o nejčastější společenskou akci, konají se výjimečně dopoledne, častěji v poledne a večer. Recepce se pořádají při výjimečných slavnostních příležitostech (státní svátek s oceněními nebo významná návštěva, zahájení či ukončení veletrhu, dalšího ročníku hudebního festivalu, předání čestného doktorátu na univerzitní půdě atd.). Akce má svůj organizační řád - po zahájení následují projevy, přípitky a pak přichází slavnostní zakončení. „Na recepci se nemusíte dostavit přesně," přidává ze zkušeností Lucie Pilipová: „Odehrává se vestoje, abychom měli co největší prostor pro seznamování a společenskou konverzaci." Kratší či delší trasy, které mají jako program odpolední či večerní slavnost pro sezvanou společnost. Při hudbě se tančí, pořádá se ohňostroj, loď je slavnostně osvětlená. Má jasný, i když nepsaný řád: ten, kdo zve, platí. Navrhuje také místo setkání (restauraci). Hlavním účelem pracovního oběda je upevnění vzájemné důvěry mezi obchodními partnery. Spojíme tak příjemné s užitečným. Pracovní snídaně je velmi vhodná forma pro krátká pracovní jednání. Brunch je spojení snídaně s lehkým obědem, začíná kolem půl jedenácté a servíruje se i šampaňské. Akce, konaná od půlnoci do dvou hodin, následuje po předchozí společenské party. Součástí výše uvedených podniků bývá obvykle Buffet-dinner. Velmi oblíbená během letních měsíců, koná se odpoledne nebo večer. Velkou roli hraje při celé společnosti exteriér zahrady, průběh akce je totožný s recepcí nebo koktejlem.apřed přijde pozvání
Tipy:
Formy společenských podniků:
Banket
Bowle
Buffet-lunch, Buffet-dinner
Čaj o páté (Five O'Clock Tea), Tea at five
Číše vína
Kávový dýchánek
Koktejl
Matinée
Přátelská návštěva
Oficiální oběd (večeře)
Tipy:
Piknik (též picknick)
Party
Raut
Recepce
River party, Sea party (výlet lodí)
Pracovní oběd (Business Lunch)
Snídaně, Brunch
Réveillon
Taneční večer, Bridžový večer
Zahradní party (Garden Party)
Autor článku
Party
Raut
Recepce
River party, Sea party (výlet lodí)
Pracovní oběd (Business Lunch)
Snídaně, Brunch
Réveillon
Taneční večer, Bridžový večer
Zahradní party (Garden Party)
Autor článku
Party
Raut
Recepce
River party, Sea party (výlet lodí)
Pracovní oběd (Business Lunch)
Snídaně, Brunch
Réveillon
Taneční večer, Bridžový večer
Zahradní party (Garden Party)