MEDOVNÍK:)

 

Suroviny:

Těsto: 200g cukru krupice, 200g másla, 5 lžic medu, 5 lžic plnotučného méka, 500g hladké mouky, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 1 lžíce rumu, 1 lžice kakaa
Krém: 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (předem vařit 2 hodiny, aby dostatečně vychladla) 250g másla, vlašské ořechy 50g (můžete i víc jak kdo má rád)
Sirup na potření: 1dl rumu, 1dl horké vody, 5 lžic cukru krupice
Dále ještě budeme potřebovat cca 50g vlašských ořechu do posypu

Postup:

Těsto: Ve vodni lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpusti. V míse si připravíme mouku kypřicí práček a kakao, promícháme a zalejeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu. 
Krém: Příprava krému je jednoduchá, máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buď to zamíchát do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já)
Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak douho až se cukr úplně rozpustí.
Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud by jsme chtěli udělat dva menší medovníky tak těsto rozdělíme na deset částí. Na pečícím papíru vyválíme přes igelitový sáček každou část zvlášť na cca 3mm, kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce. Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník. Pečeme při 180 °C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.
První placku potřeme sirupem jen z vrchni částí, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme. Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletým drobení z poslední placky smícháné s ořechy. Tak teď už jen nechat den dva proležet a pochutnat si:-))

Medovník od Sebeny

 

 

HRNÍČKOVÝ MEDOVNÍK

 

Suroviny:

1 hrnek silné instantní kávy, 1 hrnek medu, 3 vejce, 1/2 hrnku cukru, 5 lžic oleje, 3 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 hrnek sekaných vlašských ořechů (lze nahradit i jinými druhy), 1/2 hrnku rozinek, 3 lžíce kandovaného ovoce

 
Postup:

Do uvařené kávy dáme med a cukr, necháme přejít varem a dáme vychladit. V míse rozšleháme vejce a za stálého míchání přiléváme olej. Pak postupně vařečkou přimícháme mouku s práškem do pečiva, vychladlou medovou kávu, koření, ořchy, rozinky a krájené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.

Poznámka:

Podáváme nejlépe na druhý den.

Hrníčkový medovník

 

Další medovník:)

 

Suroviny:

150g hery
1 hrnek cukru
2 vejce
3 lžíce medu
špetka soli
1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem)
2,5 hrnku hl.mouky 

Krém: 
1,5 balíčku másla 
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka - salko

 
Postup:

Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Dokud jsou suroviny horké neustále mícháme a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat! 

Krém:
Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové pláty. Pro skvělou chuť doporučuji plechovku s mlékem uvařit (cca hodinku až dvě). Krém potom bude krásně karamelový a velmi chutný. 

Jednotlivé pláty stavíme na sebe, mažeme krémem, poslední plát namažeme krémem a posypeme rozdrobenými ořezaným okraji.
Medovník potřebuje minimálně 1 den odležet.

 

 

MEDOVNÍK Z MORAVY

 

Suroviny:

3 vejce, 400 g hl. mouky, 4 velké lžíce medu, 250 g tuku Hera, 300 g másla, 1 Salko, 1/2 kávové lžičky jedlé sody, 300g cukru.

 
Postup:

Nad párou vymícháme těsto z Hery a cukru- necháme rozpustit, pak přidáme mouku se sodou, vejce a tři lžíce medu a vše prošleháme v hustší lité těsto. Na plech pečící papír, jinak plát nesundáte! Na něj půlku těsta a rovnoměrně rozprostřeme po plechu. Na druhý plech zbytek těsta. Dáme péct na 180°C cca deset až patnáct minut. Podle toho, jak kdo má velkou troubu, já mám takovou velkou hlubokou vestavnou tak nevím, kdo má malou troubu tak radši dejte na tři plechy. Krém uděláme ze Salka, másla a zbylé lžíce medu, vše v pokojové teplotě, aby se krásně spojil a našlehal. Ručním šlehačem je to nejrychlejší. Pláty ještě horké sundáme z plechu a stáhneme z papíru, postupně bude díky medu tvrdnout a křupat. Okrájíme cca po 1 cm okraje a ty zbytky rozemeleme na strouhanku, kterou pak dort posypeme. Z jednoho plátu si udělám tři pláty stejně velké. Máme tedy 6 ks. Postupně dáme plát, namažeme krémem a zas plát a krém a pak krém kolem dokola celého dortu a posypeme posypkou z umletých okrajů. A máme hotovo. Dáme do mrazáku na cca 6 hodin. Pak vyndáme a necháme při pokojové teplotě rozmrznout.