Jak zapálit vodní dýmku

Příprava vodní dýmky

1. Do skleněné vázy vodní dýmky (tzv. základ) nalijte takové množství vody, aby po umístění střední části s trubicí voda dosahovala 2-5 cm nad spodní okraj této trubice. Správnou hladinu vody ve váze poznáte podle toho, že když zastrčíte tělo vodní dýmky do vázy, tak konec vodní dýmky musí být v rozmezí 3-4,5 cm ponořen ve vodě. Zde není rozhodující velikost vodní dýmky. Tento fakt platí pro každou vodní dýmku. Pokud Vám jde špatně tělo vodní dýmky zasunout do vázy, tak doporučuji gumové těsnění namočit vodou. Následně by neměl být problém zasunout tělo vodní dýmky do vázy.

K zamezení tvorbě vodního kamene na skle vázy je doporučováno vhození plátku citrónu do vody.
Co se týče náplně vázy jsou vedle vody někdy používané i jiné tekutiny, jako např. mléko, víno apod. Zajímavé mohou být i experimenty s přísadami, které však mohou chuť tabáku někdy změnit, nebo zdůraznit některé tóny. Můžeme jmenovat např. citrusové ovoce, nebo "české patenty" ve formě medoviny, či slivovice. 

2. Pokud máme naplněno, můžeme zasunout střední část vodní dýmky (tzv. srdce) do vázy, pro lepší neprodyšnost spoje použijte gumové těsnění. Spoj dobře utáhněte - kroucením, nikoli tlakem. Pokud gumové těsnění navlhčíte vodou vše půjde jako po másle:o).

3. Nyní vezměte Váš tácek a umístěte ho nahoru na vodní dýmku. Některé typy vodních dýmek mají tácek přímo přidělaný na těle vodní dýmky a nelze sundat. Takového řešení vodní dýmky se mi zdá dosti omezené, protože na tácek se pokládají uhlíky a tácek po dokouření vyžaduje opláchnutí pod kohoutkem vlažné vody. Nasaďte keramickou hlavici (korunku, kotlík) na tělo vodní dýmky pomocí gumového těsnění. Následně zasuňte šlauch také s pomocí gumového těsnění. Nyní vyzkoušejte, zda všechny spoje dobře těsní. Na hlavici vodní dýmky položte ruku a natáhněte ústy vzduch z hadice (šlauchu), jako byste kouřili. Pokud ucítíte pod rukou tah tak je vše v pořádku. Pokud ne, pečlivě překontrolujte všechny spoje a ventil (tam by měla býti ocelová kulička), pravděpodobně Vám do dýmky proniká vzduch.Tip: Pokud nemáte těsnění či je příliš poničené zkuste místo gumového těsnění pro hadici a korunku vodní dýmky používat namočené proužky ubrousku či novin. Těsnící schopnosti Vaší vodní dýmky můžete zlepšit a tím i chod vodní dýmky.

V tomto okamžiku je vodní dýmka postavena.

4. Jestliže jste dýmku složili správně, můžete pokračovat dále.Příprava korunky: Zde nastává nejdůležitější fáze z celého postupu přípravy a obsluhy vodní dýmky.Vezměte korunku od vodní dýmky a položte si ji na místo, kde se nemůže převrhnout. Nyní rozbalte tabák, který chcete dát do korunky a jednotlivé kousky tabáku roztrhejte na kousky menší. Jakmile budete mít tyto menší kousky, tak je vezměte do jedné ruky a stejným postupem jako když solíte polévku, udělejte to samé s tabákem nad korunkou. Tabák napadá do korunky a jedině tímto způsobem si budete moci být jistí, že korunka nebude ucpaná. Tabák se totiž nesmí do korunky mačkat, ale pouze jemně pokládat. Nikdy tabák nedávejte přes okraj korunky. Doporučuji tabák dát cca 2 mm pod okraj korunky.Ucpaná, napěchovaná a přeplněná korunka ma za následek, že dýmka bude špatně táhnout. Jedna porce tabáku odpovídá 7-12g (dle velikosti kotlíku).. Alobalová folie se přikládá na vrch hlavice (keramické korunky). Vezměte tedy alobal a jednou ho přehněte. Tím dostanete dvojitou vrstvu (u nás v čajovně jej přehýbáme dvakrát, čímž nam vzniknou čtyři vrstvy).Takto složený a dostatečně velký alobal se natáhne na korunku a přehne se přes okraj . Alobal musí být důkladně napnutý. Vezměte špendlík a udělejte zhruba 100-150 dírek (tedy co nejvíce a co nejmenší). Pokud použijete jehlu, tak dírek je potřeba zhruba 2x tolik (cca 150-250). Pokud byste dělali příliš velké díry, tak během kouření Vám bude do korunky padat popel z uhlíků a znehodnocovat tabák. Příliš malo dírek bude mít za následek špatného tahu. Alobal se používá hlavně z praktických a hygienických důvodů. Popel z uhlíku nepropadává do tabáku a tabák se tolik nepálí a nezpéká se.Dýmku lze však kouřit i bez něj. Tip.udělejte si okraj z alobalu okolo korunky. Utrhněte proužek z alobalu dlouhý cca 15-20 cm a přehněte ho na velikost zhruba 7 cm. Udělejte tzv. ohrádku okolo korunky-zhruba 1,5 cm bude okraj korunky. To Vám zaručí, že nedojde ke spadnutí uhlíku během kouření a navíc vrstva alobalu působí jako tepelná izolace a akumuluje teplo nad korunkou. Tím i menší uhlík dokáže vyvinout takovou teplotu, aby dokázal tabák zapálit.

5. Nyní vezměte vetší gumové těsnění (popř. namočený proužek novin) a nasaďte ho nahoru na dýmku. Následně umístěte i korunku na vodní dýmku. V tomto okamžiku je vodní dýmka připravená. Nyní je potřeba rozehřát uhlíky.Konečně přichází na řadu samotné zapálení vodní dýmky. Pokud budete používat samozápalné (rychlozápalné uhlí), tak uchopte uhlík do kleštiček a zapalte jej na okraji. Uhlík začne jiskřit. Uhlík můžete položit na plechový tácek či ponechat v kleštích.Vnitřnímu prohoření můžete napomoci i foukáním do uhlíku-buďte prosím obezřetní. Jakmile bude žhnout celý, položte jej na vrchní alobal korunky-nikdy ne dříve, zkazí se chuť tabáku. Toto je však postup pro samozápalné dřevěné uhlí, což je asi nejpohodlnější způsob zapálení dýmky. Ja tvrdím, že rychlozápalné uhlí má jednu velkou výhodu a jednu velkou nevýhodu:je to nejpohodlnější a nejrychlejší způsob,Ale uhlík je cítit v kouři, čímž narušuje značně chuť dýmky.

Existuje i alternativa, kterou využívá kultivovaný kuřák, taktéž se značně používá v arabských zemích a v kvalitnějších čajovnách či šíša barech (u nás používáme jedno z nejlepších uhlí a to kokosové). Alternativa spočívá v použití klasického dřevěného uhlí a dnes kokosového uhlí. V takovém případe musí být uhlík rozžhaven pomocí delšího působení většího žáru. Třeba na plynovém sporáku, také za pomoci horkovzdušné pistole, v litinových a jiných kamnech či za pomoci specielního zapalovače k tomuto účelu urečný. Uhlík je potřeba rozžhavit do červena. Nesmějí být na uhlíku černé tečky, které signalizují, že uhlík ještě není hotový. Černé tečky obsahují ještě látky, které znehodnocují chuť tabáku. Tyto látky se musí z uhlíku vypálit.A také zapříčiňuji zhasínání uhlíku.Dnes doporučujeme výtečné Kokosové uhlíky, které mají daleko vyšší výhřevnost než klasické brikety. Uhlíky vydrží daleko déle než klasické brikety a proto je dobré zhruba po 20 minutách uhlíky na alobalu přemístit na místo, kde ještě nebyly, aby docházelo k rovnoměrnému pálení tabáku.

6. No a hurá, můžeme začít kouřit. Takto připravené rozžhavené uhlí položte pomocí kleštiček rovnoměrně na alobal korunky.Nyní natáhněte ústy vzduch ze šlauchu. Ve skleněné části vodní dýmky byste měli vidět stoupající bubliny a po 3-5 silnějších nadechnutích i vidět kouř a cítit chuť tabáku v ústech.