Víte jak chytrý je váš pes?

11.09.2011 14:36

 

Možná, že je váš bígl nejchytřejší pes v ulici, ale jako psí plemeno má v oblasti tréninku pochybnou pověst. Dalmatin má zase pověst hloupého psa, ale opak je pravdou, je velmi inteligentní a učenlivý, snad jen občas trochu tvrdohlavý.

Psí inteligence, stejně jako lidská, přichází v různých formách. A i když to nejlepší ve všech plemen můžou tříbit majitelé, kteří jsou ochotni mu dát čas a úsilí, jsou zde stále skutečnosti vrozených kvalit Vašeho zvířete. Pokud je pes chován k lovu či honu stáda, je více pravděpodobné, že se rychle postaví na nohy, bude dychtivý k práci, k pohybu a skvěle aportovat. Naopak je-li chován pro hospodářství a musí být hlídacím psem, můžou se tito psi pak zdát roztržití a trochu zabednění.

 

Ať je plemeno psa, kterého jste si zvolili, charakterizováno jakkoli, věřte, že ho vždy naučíte základy, které potřebujete pro soužití ve společné domácnosti či na procházce. Je to hlavně o tom, poznat plemeno, poznat svého psa a zvolit vhodný přístup k výcviku. Důležité je, aby Vás neodradilo, že si povel neosvojí po pátém opakování, ale až po osmdesátém nebo dokonce až stém.

 

Ale mějte na paměti, že nejchytřejší neznamená nejlepší. Vaším úkolem je najít plemeno, které vyhovuje vašemu životnímu stylu a zaměřit se na rozvoj toho nejlepšího z Vašeho psa.

 

A jaká jsou tedy ta nejchytřejší plemena psů?

Níže uvedený žebříček Top 10 nejchytřejších psích plemen sestavil a ve svém knižním bestselleru, Inteligence psů, popsal profesor psychologie a celoživotní milovník psů Stanley Coren. Zaměřuje se na cvičitelnost plemene jako ukazatel inteligence. Posuzoval tak 110 plemen za spolupráce se špičkovými chovateli a cvičiteli. Přední příčky obsadili psi, kteří vstřebávali příkazy za méně než pět opakování a poslouchali je 95% času, nebo ještě lépe.

 

V seznamu je za názvem plemene uveden i stručný popis:

  1. Border kolie: workoholik, toto plemeno bylo vyšlechtěno pro shon ovcí, hodí se velmi dobře do rodiny, jako hlídač, záchranář či jako policejní pes. Je ceněný pro svou inteligenci, mimořádný instinkt a pracovní schopnosti.

  2. Pudl: výjimečně inteligentní a aktivní. Vyšlechtěn k aportování věcí z vody. Miniaturní odrůdy mohly být použity pro hledání lanýžů.

  3. Německý ovčák: přední světové policejní, strážní a vojenské plemeno. Také milující rodinu, skvělý společník a honák.

  4. Zlatý retrívr: inteligentní a dychtivý potěšit. Chován jako lovecký pes, ideální i jako průvodce a pomocník při hledání pro záchranné operace.

  5. Dobrman: známý svou vytrvalostí a rychlostí. Chován jako opatrovník, též jako policejní a válečný pes.

  6. Sheltie: "Sheltie" je v podstatě miniaturní pracovní kolie. Hrubosrsté a dlouhosrsté pracovní plemeno, které je velmi inteligentní. Vyniká v pasení.

  7. Labrador: ideální sportovní a rodinný pes. Jemný a inteligentní.

  8. Papillon: říká se mu i trpasličí kontinentální španěll. Ideální společník, snadno vycvičitelný, není plachý ani agresivní či hysterický.

  9. Rotvajler: robustní a výkonný, plemeno je nejšťastnější s prací. Vhodné jako policejní pes, pastýř či služební pes. Je poslušný, klidný a oddaný společník.

  10. Australský honácký pes: nejšťastnější je při práci, třeba shon dobytka. Vyznačuje se svou poslušností, je energetický a inteligentní.

     

Ale pozor, chytřejší neznamená, že život s ním bude snadný. Pokud jste z domu osm či více hodin, může se plemeno jako je dobrman či anglický buldok začít nudit a zničí Vám třeba i pohovku či Vaše oblíbené dekorace. Border kolie je chována na práci po celý den, tedy pokud nebude mít co vykonávat, bude se cítit mizerně a poznáte to opět na svých věcech, ale může také začít utíkat.

 

Nejprve si dobře promyslete, jestli jste typ člověka, který má na psa několik hodin denně. Pak kolik času jste ochotni investovat do výcviku, protože čím více aktivní je pes, tím více Vašeho času bude vyžadovat. Nakonec třeba zjistíte, že nepotřebujete to nejchytřejší plemeno ale to, které Vám prostě nejlépe „sedne“.

 

zdroj: www.hafici.cz