Pes už nebude věc, ale uškodí mu to

11.09.2011 14:50

 

Již nějakou dobu se diskutuje o změně v Občanském zákoníku, aby zvíře nebylo věcí, ale živým tvorem. Nová právní úprava má chránit zvířata před týráním, poškozováním jejich zdraví i bezdůvodným usmrcením. Většina lidí si však neuvědomuje, že změna v zákoně zvířatům paradoxně ublíží.

Dnes se o zatoulané kočky, psy ale i jiná zvířata musí postarat obec, kde byla nalezena. Když jsou zvířata věci, vztahuje se na ně zákoník č. 135 týkající se ztracených věcí. Zákon totiž říká, že pokud se o ztracenou věc nepřihlásí původní majitel, stát se o ni musí postarat. Stát nebo spíše město je tedy povinno postarat se o ztracenou věc, tedy zvíře, a platit na něj útulkům, kde bude nalezené zvíře umístěno.Když už zvíře věc nebude, město nebo obec se o něj postarat nemusí.

 

„Opuštěné zvíře je na náklady obce nebo města, kde bylo nalezeno, umístěno v nejbližším útulku, kde čeká na původního či nového majitele. Pokud se najde původní páníček zvířete, hradí náklady na odchyt a umístění v útulku on sám,“ vysvětlila dnešní postup při nalezení zvířete Dagmar Kubištová, místopředsedkyně Ligy na ochranu zvířat.

 

Už dnes se najdou starostové měst, kteří odmítají na opuštěná zvířata platit. Po schválení nového Občanského zákoníku již nebude žádná síla, která by donutila města postarat se o nalezená zvířata.

 

Když nebudou mít útulky pro opuštěná zvířata podporu státu, dostanou se velmi brzy do finančních problémů a přestanou přijímat nová zvířata. Řadě útulků by hrozilo i úplné zkrachování. Psi a kočky se budou potulovat na ulici, nekontrolovatelně se množit a živořit. V horším případě se budou zdravá, avšak přemnožená zvířata po několika málo dnech v útulcích usmrcovat. Jako je tomu už na Slovensku a v dalších evropských státech.

 

„Naše organizace si plně uvědomuje, že změna Občanského zákoníku není nutná, protože na živé tvory myslí zákon na ochranu zvířat 246/92 Sb., kde je jasně napsáno, že zvíře je živý tvor, který je na různém stupni schopen pociťovat bolest a utrpení. Zvířatům pomáhá i další zákon, a to Trestní zákon, který je v platnosti od 1.1.2010 v § 302 Týrání zvířat a § 303 Zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ dodal Petr Ondráček, předseda Ligy na ochranu zvířat.

 

Jak uvedla Česká televize, změna zákoníku bude mít podle Ministerstva spravedlnosti i pozitivní vliv na životní podmínky zvířat. Když někdo zabije úmyslně zvíře, bude na případ nahlíženo, jako kdyby byl zabit skoro člen rodiny. Při povodních by museli majitelé zachránit nejprve zvířata, až potom svůj majetek. Děti do patnácti let by si už nesměli koupit živého tvora, pouze v doprovodu rodičů.

 

Liga na ochranu zvířat České republiky se s tímto problémem obrátila i na prezidenta naší republiky. V dopise ho požádali o důsledné přezkoumání této problematiky. Podala také pozměněný návrh zákoníku. Doufejme, že s upravenými změnami v Občanském zákoníku uspějí.

 

zdroj: www.hafici.cz